Buzuluk Komárov, 555 let slévárenské výroby

slévárna Buzuluk Komárov, odlévání válceslévárna Buzuluk Komárov, odlévání válce

1463. Přesně do tohoto roku se datují vůbec první záznamy o hutní výrobě v Komárově u Hořovic, malé podbrdské obci. Více materiálů máme až z roku 1791, kdy zde hrabě Rudolf z Vrbna zakládá první železárnu a slévárnu železné litiny v českých zemích, kterou po něm vedl jeho syn, a později Fridrich Wilhelm von Hanau z hesenské větve rodu. Roku 1902 vdova Alžběta, kněžna Hanavská, továrnu prodala C.T.Petzoldovi, který ji roku 1919 proměnil na Akciové železárny v Komárově. Zajímavostí je, že zde až do rku 1921 pracovala poslední dřevouhelná vysoká pec ve Střední Evropě. Po ukončení vysokopecní výroby se litina získávala tavbou v kuploních pecích.

V roce 1932 je zahájena výroba pístních kroužků a podnik se pomalu začíná z čistě slévárenské výroby rozšiřuje na strojírenský závod. Po znárodnění v roce 1945 dochází k přejmenování železáren na závod Buzuluk. Tento poněkud úderný název přetrval dodnes.
V současnosti je akciová společnost Buzuluk orientována na uměleckou litinu, montáž strojů a zařízení pro gumárenskou výrobu a stále trvající výrobu pístních kroužků zejména do zážehových a vznětových motorů.
Všechny fotografie ze slévárny si můžete prohlédnout zde.

slévárna Buzuluk Komárov, práce na kuplovněslévárna Buzuluk Komárov, práce na kuplovně

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1192275
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace