Ferex, podhorská slévárna litiny

slévárna Ferex, práce na kuplovněslévárna Ferex, práce na kuplovně

Liberec - to není jen Ještěd, městská radnice a Babylon - ale taky tahle krásná slévárna šedé litiny, kterou jsem měl možnost před pár týdny navštívit.

Společnost "Östereichisch Nord Westbahn" nechala roku 1858 vystavět v těsné blízkosti libereckého nádraží komplex železničních dílen zahrnujících montovnu, kovárnu, vagónku a slévárnu. slévárna Ferex, lití z udržovací peceStrojírenská a slévárenská výroba se zaměřovala zejména na opravy nákladních a osobních vůzů, parních kotlů a odlévání součástek a brzdových špalíků.

V roce 1935 pracovaly ve slévárně již dvě kuplovny a roční výroba dosahovala tehdy úctyhodných 8000 tun.

Původní, více než stoletá hala slévárny byla zlikvidována v roce 1984 a na jejím místě vyrostl provoz nový. První tavba na moderní horkovzdušné kuplovně byla spuštěna v roce 1986.

Slévárna Ferex se i nadále zaměřuje na odlitky brzdových špalíků a traktorových závaží. Celou galerii si prohlédněte zde.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
311612
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace