Jeden ze tří posledních

Saint-Gobain Pont-a-Mousson, vysoké peceSaint-Gobain Pont-a-Mousson, vysoké pece

Jeden ze tří posledních činných vysokopecních závodů ve Francii můžeme najít v Lotrinsku nedaleko města Metz. Všechny fotografie ze závodu Saint Gobain, nejvýznamnějšího evropského podniku v oblasti litých trubek si prohlédněte na mých stránkách.

Železárna na okraji francouzského města Pont-a-Mousson byla uvedena do provozu již v roce 1856 krátce po objevu ložisek železné rudy v oblasti Marbache. V té době začínala pouze s jednou vysokou pecí; zbylé dvě byly postaveny v letech 1861 a 1867.
Od samých počátku byla výroba úzce zaměřena na lité kanalizační potrubí.

Za první světové války byl závod těžce poškozen a následně přebudován. Původní zavážecí systém vysokých pecí byl mezi léty 1924 a 1925 přestavěn na jednotný pásový dopravník spojující všechny pece současně. Tuto podobu si areál udržel až do současnosti.

V roce 1933 bylo uvedeno do provozu odstředivé lití trubek. O postupný přechod na tavbu tvárné litiny se zasloužil Jean Cavallier, který tento patent přivezl v roce 1949 z USA. V roce 1970 došlo k začlenění do skupiny Saint-Gobain.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7282010
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace