poslední těžní věž na Liberecku

těžní věž dolu Hamr I. jámy č. 3 s Ještědem na pozadítěžní věž dolu Hamr I. jámy č. 3 s Ještědem na pozadí

Liberecký kraj přichází o svoji dominantu... Kdepak, Ještěd v pozadí se ještě nebourá. Za to však se v tyto dny začalo s postupnou likvidací dolu Harm I., symbolu těžby uranu v Severních Čechách.

Těžba na dole Hamr probíhala mezi léty 1972 - 1993. V bujarých porevolučních létech se začalo téměř s okamžitou likvidací podzemí, která byla dokončena až v roce 2001. Od té doby zůstal opuštěný areál ponechán svému osudu.

Já se do této atraktivní lokality poprvé vypravil v roce 2007 a s laskavým svolením státního podniku Diamo zmizel v útrobách stále ještě kontaminovaného areálu. Poněkud strohé, ale hornicky milé. V řetízkových šatnách stále ještě visely použité pracovní mundůry z poslední šichty, ve strojovně suchá torza květin ve vyprahlých květináčích, ušmudlané hrnky na kávu. Prý by z těžní věže byla pěkná rozhledna, výhled tu byl vskutku impozantní..

K dolu ještě patřila opláštěná těžní věž jámy č.13 nacházející se pár kilometrů jižněji. Právě kvůli její fotografii mne kdysi kontaktovala francouzská výtvarnice Marion Tivital, zda by jí mohla přemalovat v rámci své série "Site Industriel". Jáma byla zlikvidována v roce 2009.

A dnes slyším v rádiu, že se chystá demolice i hlavní jámy č.3. Kruh se tedy uzavírá.

Zdař Bůh!

důl Hamr I. jáma č.13

 Site Industriel 180 (olej na plátně), Marion Tivital

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2216455
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
vyKUK
To je paráda že se to boří, alespoň tu bude krásná příroda a hodně zelených aktivistů. Už se těším na zboření Frenštátu a uzavřené doly OKD.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace