Saint-Gobain Králův Dvůr

slévárna Saint-Gobain Králův Dvůr, odpich kuplovnyslévárna Saint-Gobain Králův Dvůr, odpich kuplovny

Míjíte-li Beroun po dálnici D5, určitě jste někdy postřehli dlouhou výrobní halu táhnoucí se po pravé straně směrem na Prahu. Jedná se o slévárnu šedé litiny patřící francouzské firmě Saint-Gobain. Po šesti letech zamítnutých žádostí jsem konečně dostal povolení ke vstupu. Celou galerii můžete nyní zhlédnout u mne na webu http://viktormacha.com/galerie/saint-gobain-kraluv-dvur-220/ .

Bohatá historie zpracování a výroby železa v Králově Dvoře se začíná psát v roce 1346, huť zde v blízkosti nalezišť kvalitní železné rudy založil sám Karel IV. Roku 1586 se železárny stávají majetkem rodu Lobkoviců, kteří roku 1596 najímají hutnického mistra, rytíře Jindřicha Kašpara ze Sarthu. Krátce poté je zahájena stavba vůbec první vysoké pece na našem území.

Výroba surového železa na Berounsku byla ukončena v roce 1987 vyhašením poslední vysoké pece. Po privatizaci se jednotlivé provozy více či méně úspěšně osamostatnily. Mezi ty první zcela jistě spadá slévárna šedé a tvárné litiny patřící francouzské skupině Saint-Gobain. Dvě kuplové pece s předpecím a automatickou licí linkou se zaměřují na odlitky pro vodovodní a kanalizační systémy.

Závod si zakládá na vysoké úrovni bezpečnosti práce a vyspělé automatizaci. O to zajímavější je srovnání s nedalekou slévárnou KD Foundry, která do začátku devadesátých let tvořila se slévárnou Saint-Gobain jeden celek "Králodvorské Železárny".

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
62161911
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří Svoboda
Smutný. Pár let jsem tam pracoval v údržbě elektro.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace