Zemřela Hilla Becher

Bernd a Hilla Becher, typologie vodárenských věžíBernd a Hilla Becher, typologie vodárenských věží - ze série "Wassertürme"

Ve věku 81 let zemřela v sobotu 10. října 2015 německá industriální fotografka Hilla Becher a připojila se tak se svému neméně slavnému muži, Berndu Becherovi (1931-2007).

Nelze říct, že by tato nerozlučitlná dvojice položila základy evropské industriální fotografie, každopádně je ale upevnila a jasně definovala tak, jako se to zatím žádnému jinému fotografovi nepodařilo. Striktně technický a zbytečného patosu zbavený přístup k Hilla a Bernd Becher, industriální fotografové průmyslové instalaci (ať již to byly těžní věže, vodojemy, vysoké pece, tovární fasády, nebo plynojemy) dal vzniknout za téměř 40 let intenzivní dokumentární práce monumentálním cyklům typologií, které lze považovat za vůbec první kompaktnější vyjádření konceptuální fotografie jako takové.

Bylo by krátkozraké tvrdit, že manželé Becherovi byly pouhými dokumentátory pomalu mizející průmyslové krajiny. Jejich celky "Industrielandschaften" v podstatě vznikaly jen jako pouhý vedlejší produkt zcela jiného záměru. Tím byla zejména snaha o hledání a nalézání ideální formy konkrétní průmyslové stavby. Jistě, vysoké pece, nebo těžní věže mohou na netrénované oko působit nezajímavým a v podstatě jednotvárným dojmem. Přiložte jich ale k sobě deset, dvacet, padesát a ona ideální forma, která je svým způsobem transcendentní, se začne pomalu vynořovat.

Smrtí Hilly Becherové se uzavírá jedna dlouhá epocha dějin industriální fotografie a je pouze na stávající generaci, jak s tímto nehynoucím odkazem a obrazem doby naloží. Jejich dílo ale přetrvá.

Bernd a Hilla Becher, Charleroi-Montignies, Belgie 1971Bernd a Hilla Becher, Charleroi-Montignies, Belgie 1971 - ze série "Industrielandschaft"

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
12112214
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace