Dělník je smrtelný, práce je živá

Odpich vysoké pece v Nové HutiOdpich vysoké pece v Nové Huti - Ostrava, 2019

Minulý týden byla v Galerii Výtvarného Umění v Ostravě zahájena výstava „Dělník je smrtelný, práce je živá". Více než 150 uměleckých děl od předních českých výtvarníků celého 20. století s přesahem do století současného.

Jan Zrzavý, Max Švabinský, Joža Úprka, Jindřich Štreit, Vilém Wünsche, Ferdiš Duša, František Hudeček, Václav Jirásek, ..., a Viktor Mácha.

Dělník je smrtelný, práce je živá. 2020

Dívám se na ten výčet ikonických jmen pořád dokola a stále tomu nemůžu uvěřit.

Když jsem tehdy v roce 2008 vstupoval na vrátnici dolu Zdeňka Nejedlého v Libušíně s cílem udělat si pár fotek ještě před tím, než se do jámové budovy zakousnou ocelové nůžky demoliční techniky, ani ve snu by mne nenapadlo, že mé fotografie budou někoho zajímat. Ta potřeba dokumentovat mizející svět těžních věží a vysokých pecí byla příliš silná. Neměl jsem plán, neměl jsem koncept, neměl jsem nic. Jen spalující touhu nenechat tyhle ocelové dinosaury beze stopy zmizet.

Dělník je smrtelný, práce je živá. 2020Dělník je smrtelný, práce je živá. 2020 - Galerie výtvarného umění v Ostravě, foto: Roman Polášek

Dělník je smrtelný, práce je živá. Tahle nadčasová slova Jiřího Wolkera v mnohých z nás stále vyvolávají konotace s formou sovětského socialistického realismu. Jakoby byl fenomén práce výsadou komunistického režimu a do našeho století se už nehodil. I proto je těžký průmysl v očích veřejnosti stále považován za cosi přežitého, rudého a společensky nepřijatelného. Přitom téma práce se týká každého z nás.

Nikdy v životě jsem nevyhrál ani jednu fotografickou soutěž. Nikdy v životě můj projekt žádná z velkých fotografických společností nepodpořila. Pro většinovou společnost patří těžký průmysl minulosti.

Dělník je smrtelný, práce je živá. 2020Dělník je smrtelný, práce je živá. 2020 - Galerie výtvarného umění v Ostravě, foto: Roman Polášek

Uteklo ale 12 let a mé fotografie visí v prestižních galeriích, soukromých sbírkách a v archivech památkových institucí. A zastoupení v ostravské galerii mezi skutečnými velikány českého výtvarného umění považuji za jeden z největších úspěchů vůbec.

Děkuji, že toho můžu být součástí.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13471411
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace