Martinská ocelárna v Petrohradu

ocelárna Petrostal, odpich siemens-martinské peceocelárna Petrostal, odpich siemens-martinské pece

Pokud jsou mé záznamy správné, pak v současné době pracuje na světě posledních 8 martinských oceláren. No a jedna z těch nejstarších se nachází v ruském přístavním městě Petrohrad. Bylo tedy třeba jednat a vyrazit. Petrostal, ruční přihazování do siemens-martinské pece Podle ekonomického plánu se poslední martinská pec v Rusku má totiž uhasit už v roce 2015.

Celou galerii nyní najdete zde www.viktormacha.com/petrostal .

Kirovský závod byl založen v roce 1801 císařem Pavlem I. Na samém počátku se jednalo pouze o slévárnu litiny vyrábějící dělostřelecké koule. Počátky strojírenství a uměleckého odlévání jsou zaznamenány až od roku 1812.

V roce 1868 přebírá závod podnikatel N.I. Putilov, který zastaralý provoz kompletně modernizuje, což vede k výraznému rozšíření výrobních možností o kolejnice, vlakové vozy, zbraně, konstrukční a stavební ocel. Petrostal, odběr vzorku ze siemens-martinské pece V roce 1913 je zde zahájena výroba turbín a traktorů. Válečná léta s sebou ale přinášejí orientaci na zbrojní průmysl. Kirovský závod tehdy poprvé opouští nový tank typu T-80.

V důsledku vypjaté situace v roce 1941 se valná část výroby přesouvá do slavného čeljabinského "Tankogradu" (http://viktormacha.com/galerie/uraltrak-chelyabinsk-207/ ). Nutno ale dodat, že ani během dlouhého obléhání Leningradu a masivního bombardování se výroba v Kirovském závodě nikdy nepřerušila.

Po roce 1992 se z Kirovského závodu stává akciová společnost a ocelárna nadále funguje pod samostatným názvem Petrostal. Ta v současné době pracuje se čtyřmi 85 t siemens-martinskými pecemi. Odlévané ingoty se dále zpracovávají na profilové válcovně.

Petrostal, blokovnaPetrostal, blokovna

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
511141415
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ing.Miroslav Vymazal
Vážený pane Mácho,
chtěl bych se vás zeptat, jestli máte nějaké informace o slévárně ONZ Petrohrad, kde se odlévají díly vagonových souprav.Pokud tyto informace máte, rádi bychom se s vámi s mými kolegy setkali.Připravujeme určité aktivity v této oblasti.Velmi to spěchá!
Děkuji za vaši odpověď.
S pozdravem
Ing.Miroslav Vymazal
Jaroslav Šefl
Zdravím pane Mácha,rád bych se zeptal kterých osm oceláren ještě vyrábí ocel v martinských pecích.
Děkuji a s pozdravem J.Šefl
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace