v brněnské slévárně litiny

slévárna Heunisch Guss, odlévání z udržovací peceslévárna Heunisch Guss, odlévání z udržovací pece

Brno nemám rád, nemám rád ani cestu do Brna, nic začínajícího na brrr.. No ale po návštěvě slévárny Heunisch v městské části Líšeň jsem musel změnit názor. Krásný závod jen co je pravda. A ta kuplovna! Takových v našich zemích moc není.

Historie závodu v Líšni sahá do období druhé světové války, kdy zde továrna "Flugmotorenwerke Ostmark GmbH Wien, Zweigwerk" vyráběla letecké motory pro potřeby německé armády. Po válce dochází k začlenění do Zbrojovky Brno, kde se v té době začínalo s výrobou zemědělských traktorů.

V roce 1952 je rozhoduto o přesunutí této výroby "Závodů přesného strojírenství Brno - Líšeň" pod značkou "Zetor". Součástí strojíren byla i slévárna litiny, která byla v roce 2006 odkoupena německou firmou "Giesserei Heunisch".

Po rozsáhlé modernizaci tvoří srdce slévárny horkovětrná kuplovna s předpecím a automatickou licí linkou odlitků o hmotnosti 30 - 400 kg. Výroba se zaměřuje na zemědělský a automobilový průmysl. Všechny fotografie si prohlédněte na www.viktormacha.com/heunisch.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
211914316
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jaromir Marecek
Prosím Vás pěkně,

hledám cenu litinového nebo bronzového jelena, (9.510gr.) který zbrojovka Brno (CZ) v 1990 letech vyráběla? Stojí na podstavci, přispúsobený malé skalce.
(470 x 330 x 190mm) DxVxŠ

S příjemným pozdravem
Jaromír Marecek
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace