tradiční ruská slévárna oceli

OMZ, slévárna oceli nedaleko PetrohraduOMZ, slévárna oceli nedaleko Petrohradu - Industriální fotografie

V květnu tohoto roku jsem se vypravil do západního Ruska navštívit několik zajímavých oceláren a hutí. Od slévárny v Kolpinu, do které jsem dostal povolení vlastně náhodou, jsem mnoho neočekával. Přeci jen sléváren už člověk viděl víc než dost.. O to více mne ale nakonec překvapila! Celý set si můžete prohlédnout na www.viktormacha.com/omz .

Ižhorské závody patří k těm v celé Rusi vůbec nejstarším. Založeny byly již v roce 1722 na příkaz cara Petra I. nedaleko Petrohradu (Kolpnio). V prvních letech byla huť zaměřená zejména na zpracování mědi pro lodní průmysl. Slévárna šedé litiny byla založena až roku 1790.

První rozsáhlejší rekonstrukce proběhla v roce 1803 za cara Alexandra I.
V roce 1862 byla v Ižhorských závodech vyrobena první kovová parní loď "Mechanik".

Po druhé světové válce byl válkou poškozený závod opětovně rekonstruován a dále rozšířen. V roce 1945 byla uvedena do provozu první elektrická oblouková pec. Původní martinské pece postupně ustoupily třem dalším.

V roce 1990 dochází k celkové restrukturalizaci a osamocení. V současné době patří slévárna oceli do skupiny OMZ a patří mezi přední evropské výrobce součástí pro metalurgický, těžařský a stavební průmysl. Díky těsně sousedící ocelárně OMZ Special Steels činí maximální hmotnost odlitků až 170 tun.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
211813322
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace