Vysokopecní dinosaur

Vysoká pec Beloretského metalurgického závoduVysoká pec Beloretského metalurgického závodu

Minulý rok jsem podnik dlouho plánovanou cestu na pohoří Ural za cílem zmapovat málo známé a ještě méně zdokumentované metalurgické závody, Železárna v roce 1894.které se nacházejí po celé jeho délce od severně položeného Serova až ke kazachstánské hranici stepního města Orsk. Ural, tato zapomenutá kolébka evropského těžkého průmyslu, ukrývá mnohé. Mimo jiné i tento monumentální relikt unikátní vysoké pece ve městě Beloretsk na území republiky Baškorostán.

Huť zde založila dvojice obchodníků I.B. Tverdišev a I.S. Mjasnikov již v roce 1759. V roce 1763 je zahájena výstavba první vysoké pece se čtrnácti hamry. Druhá vysoká pec je zapálena roku 1770.

K zásadnější modernizaci dochází až mezi léty 1870-1890. Vysoké pece, ke kterým přibyla třetí, nyní pracují na principu horkého vzduchu pomocí kauperů. K šesti pudlovnám se v roce 1894 přidává i první siemens-martinská pec o objemu tavby 15 tun. Ingoty zpracovává těžká válcovací trať. O následujícím vývoji až po poslední tavbu v roce 2002 se dočtete na mých stránkách www.viktormacha.com/beloretsk.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4167617
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace