tradiční ruční válcovna v Zawierci

Walcownia Bruzdowa Zawiercie, jemná válcovnaWalcownia Bruzdowa Zawiercie, jemná válcovna

Na dobrá místa se člověk rád vrací. Fotografie z první i druhé návštěvy zde. Podobně i já jsem se podruhé vypravil do zapomenuté válcovny v polském městě Zawiercie, kolébky polské průmyslové revoluce. A proč? Protože tradiční ruční válcování v Evropě pomalu ale jistě mizí a právě ZWWB je jednou z posledních válcoven tohoto typu široko daleko. Zkrátka a dobře práce kvapná málo platná a zde si s každým jednotlivým vývalkem vážně dají na čas. Na výsledku je to znát.

Rozvoj polského hutního průmyslu je historicky spjat zejména s městem Zawiercie, ve kterém již v roce 1897 zahajuje německý podnikatel Samuel Huldschynsky výstavbu první železárny "Towarzystwo Akcyjne Sosnowieckich Fabryk Rur i Żelaza".

V roce 1901 je zde uvedena do provozu první vysoká pec, martinská ocelárna s dvěma 40t pecemi, válcovna trub a mechanické dílny. Profilové válcovny, zejména malá a střední trať jsou dokončeny v roce 1903.

Walcownia Bruzdowa Zawiercie, těžká profilová trať

Během vypjaté politické situace v období 1904-1905 se mění i majitelé firmy a huť nese název "Oberschlesische Eisenach-Bedarf AG". Do roku 1908 byly zprovozněny další dvě martinské pece a obručárna.

Během let 1914-1918 byla výroba zcela zastavena, ovšem nejistá situace trvá i dvě další desetiletí. Teprve až v padesátých letech minulého století se začíná huť opět zotavovat. Nejprve byly postupně zmodernizovány všechny válcovací tratě a v roce 1964 pak byla dokončena výstavba haly kontinuálního odlévání. Tím se i postupně přechází na elektrickou výrobu oceli. Martinská ocelárna byla zastavena během let sedmdesátých. Roku 1996 dochází k rozdělení bývalé Hutě Zawiercie a nedlouho poté je založena společnost "Walcownie Bruzdowe", která ve válcířské tradici pokračuje dodnes.

Walcownia Bruzdowa Zawiercie, jemná válcovnaWalcownia Bruzdowa Zawiercie, jemná válcovna

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
122010512
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace