Konec dvou velkodolů

důl ČSA / Karviná, v dálce důl Lazydůl ČSA / Karviná, v dálce důl Lazy - Mizející industriální architektura.

Možná to tak nakonec dopadne. Až jednou ty nekonečné lockdowny a restriktivní opatření proti covidu skončí, možná už nebude kam jet. Alespoň poslední týden tomu nasvědčuje.

23. února 2021 byl na povrch vytažen symbolicky poslední vozík černého uhlí z dolu Darkov a dnes, 27.února 2021 vyjel poslední vozík z dolu ČSA.

Je to přitom jen několik dní po definitivním zatopení podzemí dolu Rako a ukončení výroby šedé litiny ve slévárně Viadrus v Bohumíně.

důl Darkovdůl Darkov - Mizející industriální architektura.

Tenhle scénář by pochopitelně nastal i bez koronaviru, ale to bezmocné přihlížení z poza okna mě ničí. Naštěstí jsem měl možnost oba karvinské doly během nepatrného rozvolnění v prosinci minulého roku navštívit a zdokumentovat, ale kdo ví, v jakém stavu je shledám, až to opět bude možné?

Nevěřím, že by teď stát měl přebytky financí na překotné demoliční práce. Spíš nás čeká dlouhé a pochmurné chátrání obou důlních areálu až do stavu, kdy jakákoliv záchrana nebude možná.
Ale tu kladivovou těžní věž na dole ČSA, tu nenechte padnout. Protože pokud někde v ostravsko-karvinském revíru ještě existuje skutečná průmyslová architektura, je to právě tam.

důl ČSA / Karvinádůl ČSA / Karviná - Mizející industriální architektura.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
81919117
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace