Huta Częstochowa, nový začátek

Huta Częstochowa, válcovna plechůHuta Częstochowa, válcovna plechů - Walcownia Blach Grubych, 2013

Huta Częstochowa, dříve jeden z tahounů polského hutního průmyslu, povstává z popela.

Poté, co huť zbankrotovala pod svým posledním vlastníkem, ukrajinskou společností ISD (Industrial Union of Donbass), to vypadalo, že dunění těžkých plechů v Częstochowe definitivně ustane.

Huta Częstochowa, vodojem

Do hry ale vstoupilo impérium Liberty House group indického podnikatele Sanjeeva Gupty a celý výrobní závod koupilo. Od ledna 2021 tak byla obnovena válcovna plechů a momentálně to vypadá, že následovat bude i kompletní rekonstrukce elektrické ocelárny. Mezitím jsou bramy na válcovnu dováženy z ostravské Nové huti, která do holdingu Liberty patří od roku 2019.

Vysokopecní výroby se už město nedočká, poslední vysoká pec zde byla vyhašena v roce 2001, ale ocel tady ještě neřekla své poslední slovo.

Sanjeev Gupta tak pomyslně přebírá žezlo Lakshmiho Mittala, jehož ocelová moc pomalu slábne. A nebo se jen veškerý byznys přesouvá o kancelář vedle? Čas ukáže.

Huť jsem navštívil v roce 2013, všechny fotografie zde.

Huta Częstochowa, ocelárnaHuta Częstochowa, ocelárna - Stalownia

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
152092215
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace