Dunaferr, železárny nad propastí

Dunaferr, vysoké pece s rudištěmDunaferr, vysoké pece s rudištěm - Dunaújváros, Maďarsko

Dunaferr, největší a zároveň jediný integrovaný závod v Maďarsku se ocitl v krizi a čelí insolvenci.

Podle nejnovějších zpráv se huť ocitla ve finanční neschopnosti a nezvládá pokrývat náklady na výrobu. Železárny patří do skupiny ISD (Industrial Union of Donbass) a kvůli ekonomickým problémům musely v tomto roce přejít ze zámořské rudy s vysokým obsahem železa na levnější variantu z ukrajinského Krivoj Rogu.

Železárny jsem navštívil v roce 2013, všechny fotografie z nyní ohrožené provozu zde.

Dunaferr, na ocelárněDunaferr, na ocelárně - Dunaújváros, Maďarsko

Z historie:

Myšlenky na založení hutního závodu jižně od Budapešti panovaly v Maďarsku již od konce 19. století. Pro nedostatek rudných nalezišť v blízkém okolí nebyl ale tento plán realizován.
Teprve komunistickým režimem eskalovaná industrializace po druhé světové válce dává vzniknout prvním plánům budoucích železáren na okraji města Sztálinváros (dnešní Dunaújváros).
Do roku 1960 zde byly uvedeny do provozu dvě vysoké pece, dvojice siemens-martinských pecí, koksovna a válcovna pasů. S uzavřeným metalurgickým cyklem byla výroba zaměřena zejména na automobilový průmysl (atomobily Ikraus a Rába), ropná a plynárenská potrubí a stavební sektor.
Mezi léty 1973-74 byl spuštěn první stroj na plynulé odlévání. V roce 1981 pak dochází k postupnému útlumu martinské ocelárny, kterou nahrazují dva LD konvertory (2x130t).
V současné době je v provou aglomerace, dvě vysoké pece (960m3 a 1033m3), dvě koksovny se suchým i mokrým způsobem hašení, kyslíková ocelárna s navazujícím kontilitím, válcovna pasů a studená válcovna.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13413228
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace