Ovako Smedjebacken

Ovako Smedjebacken, na ocelárněOvako Smedjebacken, na ocelárně - Práce u 125 t elektrické obloukové pece.

Smedjebacken je další z mnoha historických švédských lokalit spjatých s výrobou a zpracování kovů. První zmínky o zdejším hutnictví se datují již do roku 1631.

Samotná historie zdejší ocelárny je o něco mladší. V roce 1872 zde zakládá první huť Alex Nodrlander pod názvem Smedjebackens Valsverks AB, čímž pouze rozšiřuje své kapacity stávající železárny v Hagge. Rodina Nordlanderů podnik vlastní až do roku 1955, kdy se výroby ujímá firma Förvaltnings AB Ratos.

Ovako Smedjebacken, válcovna tyčíOvako Smedjebacken, válcovna tyčí - Válcovací stojany od firmy Morgardshammar.

Ta závod kompletně modernizuje. V roce 1960 je uzavřena slévárna šedé litiny (toho času jedna z největších ve Švédsku) a v roce 1968 je uvedena do provozu nová elektrická oblouková pec. Původní siemens-martinské pece končí v roce 1975.

V roce 1981 dochází ke sloučení se společností Boxholm AB a vzniká Smedjebacken-Boxholm Stål AB.

Od roku 2005 je huť součástí skupiny Ovako.

Všechny fotografie zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1031719
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace