Požár

Ascometal Fos-sur-Mer - blokovnaAscometal Fos-sur-Mer - blokovna - Ascometal - DEMAG blooming mill

Těžce se zvedám z postele ve svém zaplivaném motelovém pokoji. Za okny skřehotají rackové a šumí moře. Celou noc lomcoval okny mistrál, který udeřil na jižní pobřeží Francie před několika málo dny.

Snídaně nestojí za nic, okoralý croissant zapiju hltem vlažné kávy a sedám do auta. Do ocelárny Ascometal to naštěstí není daleko. Leží hned na druhém konci velké průmyslové zóny Fos-sur-Mer, která tady vyrostla na začátku sedmdesátých let v rámci obřího projektu SOLLAC. Kdysi celistvý podnik se ale po privatizaci začal drolit a v průběhu posledních třiceti let změnil majitele hned několikrát. A byl to právě současný vlastník, Swiss Steel, který mne do téhle hutě pozval.

Na bráně už mne očekává ředitel komunikace celé skupiny, který mi sem přijel dělat garde až z dalekého Lotrinska. Jeho zamračený výraz se mi ale už z dálky nelíbí. Ascometal Fos-sur-Mer - paličí

Ahoj Viktore, tak strašně rád Tě poznávám. No, víš, máme takový menší problém. Včera večer nám při lití ingotů začal hořet jeřáb a ocelárna dva dny nepojede.

Dva dny! Zhruba tak dlouho jsem se sem lopotil.. Dva dny.. zítra už musím být v Grenoblu a pozítří v Métách.. Murphyho zákony fungují i tady, na jihu Francie. Díky Bohu, alespoň válcovna pořád jede, ale musím si prý pospíšit, protože dochází ingoty. Ještě tak půl hodiny a na blokovně je pro dnešek hotovo.

Čert vem ocelárnu! Doslova za běhu si cpu špunty do uší a kvapně upínám helmu. Vřítím se velkými vraty do tmavé monumentální haly, na jejímž začátku se skví robustní válcovací stojan značky DEMAG. Ano, už jenom pro tenhle záběr mělo smysl takovou dálku jezdit. Těch původních blokoven od této firmy už totiž není v Evropě mnoho a tenhle rozhodně patří k těm nejkrásnějším, jaké jsem kdy viděl. Ingoty ho zásobují stále prázdnější hlubinné pece, které už z našeho kontinentu také pomalu mizí.

A jaké milé překvapení na mne číhá, když zjistím, že hned vedle se nachází ještě válcovna drátů, o které jsem neměl doposud ani ponětí.

Fos-sur-Mer, struskový chodecFos-sur-Mer, struskový chodec

Ocelárna stále spí. Procházím okolo ohořelého jeřábu a dávám průvodci za pravdu, že ty dva dny odstávky byly spíš velký eufemismus. Cestou k autu ještě narážím pár paličů pracujících na starých kokilách. Pod morou oblohou působí celá scéna jak ze Šíleného Maxe. Je tu krásně, svým způsobem.

Ve Fos-sur-Mer by chtěl tavit každý.

Všechny fotky zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13721022
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace