Rezavý pás

Weirton Steel CorporationWeirton Steel Corporation - Konvertorová ocelárna (2015), perla industriální architektury Západní Virginie.

Že se to jednou stane, každý tušil. Nikdo si to ale nechtěl připustit. Vždyť kdyby nebylo průmyslníka Ernesta T. Weira, město Weirton by kolem dynamicky rozvíjející se železárny nikdy nevyrostlo. Ale poté, co byly v roce 2013 srovnány se zemí vysoké pece dvou podobných závodů v nedalekém Steubenville a Mingo Junction, začaly mít obavy zřetelnější kontury. Weirton Steel Corporation v dobách největší slávy
Huť rozprostírající se při levém břehu řeky Ohio byla založena roku 1909 a stala se velice záhy nedílnou součástí těžkého průmyslu na americkém středozápadě. Tou dobou moderní vysoké pece sebevědomě konkurovaly svou kapacitou těm nejvýkonnějším na světe a martinská ocelárna hlásila jeden odpich za druhým. Navíc byla v roce 1965 zahájena výstavba nové konvertorové ocelárny, která měla již tak vzkvétající železárně zajistit další desetiletí plná prosperity. Obrat kurzu ale přišel už v průběhu osmdesátých let a začal pomalu a jistě drtit jeden průmyslový závod za druhým.

Weirton Steel Corporation, Výstavba vysoké pece č.4 (autor neznámý, 1952) Krize zasáhla i Weirton a v dluzích se topící podnik National Steel již nedokázal svou pobočku v Západní Virginii dál efektivně spravovat. V roce 1984 ale dochází k zásadní události. Železárny kupují formou akcií její vlastní dělníci a tak vzniká největší zaměstnanci vlastněný podnik (Employee Stock Option Plan) ve Spojených státech. První nadějné roky ale střídá strmý pád, který v roce 2003 končí nevyhnutelným bankrotem. O znovuobnovení výroby se ještě snaží společnost International Steel Group, která ale celý areál prodává Lakšmí Mittalovi. Poslední vysoká pec vyhasíná krátce poté.

Od roku 2005 železárna utichla a zařadila se mezi další chátrající pomníky kdysi slavného rezavého pasu (The Rust Belt) Ameriky.

V obnovení výroby už nikdo nevěřil, za to se čím dál tím častěji začalo spekulovat o celkové demolici tohoto průmyslového skvostu, který mimo jiné sehrál svou významnou roli v Oskary ověnčeném snímku Michaela Cimina - The Deer Hunter (Lovec Jelenů, 1978).

Weirton Steel CorporationWeirton Steel Corporation - Vysoká pec s Robertem de Nirem ve filmu Lovec jelenů (Deer Hunter, 1978)

Do Weirtonu jsem přijel jedno pozdní odpoledne 31. října. Majestátní ocelárna uprostřed města vrhala dlouhý stín na dřevěné domky krčící se v jejím těsném sousedství. Zatím stále kompaktní, neporušená linie čtyř vysokých pecí, se pyšně dmula nedaleko řeky. Weirton Steel Corporation - celkový pohled na zavážecí patro martinské ocelárny (autor neznámý, nedatováno) Po ulicích se už tu a tam začínaly pomalu trousit skupinky dětí ve strašidelných kostýmech, na zápražích se povalovaly čerstvě vykuchané dýně strnule se šklebící na všechny kolemjdoucí a já jsem se lačně procházel podél vyhaslé hutě hrající všemi známými odstíny rzi. Vstoupit na cizí pozemek bez povolení mi vždy bylo proti srsti, navíc v zemi s největším počtem držených zbraní na obyvatele. Byl ale Halloween a kroky mne proti mé vůli dovedly k obří díře v plotě...

Na začátku února 2017 zakoupila pozemky bývalé železárny skupina Frontier, jejíž hlavní činností je revitalizace brownfields a územní rozvoj. Demolice ocelárny začala jen o den později.

Všechny fotografie zde. Scrap in Peace.

Weirton Steel CorporationWeirton Steel Corporation - Vysoké pece, ozdoba každé železárny

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1111186
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace