Sen o huti

SSAB Raahe - vysoké peceSSAB Raahe - vysoké pece - Rautaruukki

Zdál se mi takový sen.

Po obědě jsem se sbalil, odjel na letiště a s jedním přestupem doletěl až do města Oulu v severním Finsku. Rychle jsem popadnul kufr, půjčil si auto a za hodinu dorazil na bránu železárny SSAB Raahe, kam jsem se snažil dostat od roku 2016. S posledními paprsky jsem se nechal vyvézt na injektážní věž prachového uhlí a pořídil pár fotek přesně v momentě, kdy zapadající slunce spočinulo na vysokých pecích, čímž ještě podtrhlo jejich přirozenou červeno-oranžovou barvu.

K večeři jsem si dal bagetu dovezenou z Prahy a noc strávil v nějakém divném motelu bez recepce. Úplně sám.

SSAB Raahe - vysoká pec č.2SSAB Raahe - vysoká pec č.2 - Rautaruukki

Po částečně probdělé noci kvůli extrémně hlučnému bojleru jsem zakousnul pár prefabrikovaných croissantů a opět zamířil do hutě. Navzdory náročné situaci, v jaké se evropský těžký průmysl právě nachází, jel provoz na 150%; obě vysoké pece, všechny tři konvertory a vedle válcovny pásů dokonce i válcovna plechů, o které jsem vůbec nevěděl. Jediné, co celou jinak mimořádně povedenou návštěvu kazilo, byla obuv. Ráno jsem si omylem vzal o číslo menší boty a tak byla chůze po cca osmi hodinách a třinácti kilometrech prakticky nemožná. Do auta jsem se dopravil jen silou vůle.

A pak jsem jel zase zpátky do Oulu, ubytoval se v ještě horším motelu s hrozně vulgární recepční a za hodinu mne vyzvedl nějaký fanoušek z instagramu, kterého jsem viděl poprvé v životě a který se nějak dozvěděl, že jsem zrovna ve Finsku a vzal mne na večeři do té nejluxusnější restaurace ve městě. Tam jsem se přežral jako dobytek a šel spát, abych stihnul brzký ranní odlet zpátky do ČR.

A teď tady nevěřícně sedím, koukám na fotky a začínám mít pocit, že se mi to asi nezdálo.

Ať tak, či onak, přál bych si mít víc takových snů.

Všechny fotky zde.

Výstavba hutního závodu v roce 1964Výstavba hutního závodu v roce 1964 - Rautaruukki Raahe

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
98152212
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace