Serov, vysokopecní klenot severního Uralu

železárny Serov, vysoké peceželezárny Serov, vysoké pece - industriální architektura

Začínám na ten Ural jezdit rád. Po strastiplné první expedici na začátku roku 2013 (cestopis z tohoto dvoutýdenního martýria zde) jsem sebral odvahu a vypravil se do této kolébky euro-asijské průmyslové revoluce podruhé. Tentokrát byla mým jasným a hlavním cílem majestátní huť, nejseverněji položená železárna Ruské federace - legendární Serov. Těch 6 hodin v letadle a 5 hodin v autě se vyplatilo. A to i přes skutečnost, že jsem na celý závod dostal jen 3 ukrutně krátké hodiny. Na světě totiž není mimořádnějšího provozu..

Ač to na první pohled nevypdá, železárny Serov patří na Uralu k těm novějším závodům. železárny Serov, práce na vysoké pece Výstavba moderní hutě začala "teprve" v roce 1894 pod vedením majitele Bohoslovského důlního revíru Alexandra Adrejeviče Auerbacha. Zařízení pro vysoké pece spojené jednou licí halou, martinskou ocelárnu a válcovnu kolejnic tehdy dodalo Německo, Francie a Belgie. Jednalo se tak o největší huť na Uralu v předrevolučním Rusku.

Roku 1931 dochází k orientaci na těžké strojírenství, válcování kolejnic pomalu ustupuje do pozadí.

V roce 2000 je zahájena postupná modernizace ocelárny a sekundární metalurgie. Firma Danieli dodává elektrickou obloukovou pec a tak v roce 2006 martinská ocelárna definitivně vyhasíná.

V současné době probíhá rekonstrukce vysokopecního závodu, toho času posledního svého typu na světě. Koks je přímo do pecí zavážen dopravní lanovkou, ruda pak unikátním systémem skipových nádob.
Železárny patří do skupiny UGMK a všechny snímky si prohlédněte v této galerii.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
513516
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavla Hošková
Dobrý den,
pátrala jsem v archivu VHÚ po mém pradědovi a dostala jsem informaci že místo úmrtí je Bohoslovskij Zavod gubernie Perm rok 1918. Máte prosím nějaké informace i o minulosti tohoto území a závodu - myslím tím pobyt zajatých vojáků Rakouské armády v tomto území?
Pátrala jsem přímo na ofociálních ruských stránkách Permu i okolních měst, ale žádná informace o této době tam není.
Děkuji za případné informace a Váš čas a přeji hezký den
Pavla Hošková
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace