Švédská kovárna

Tradiční kovárna ve ŠvédskuTradiční kovárna ve Švédsku - Booforge Steel AB, Karlskoga

Existují-li valkýry, pak jedna z nich dělá na obchodním oddělení v kovárně Booforge Steel AB.

Toho dne jsem zrovna přiletěl z Laponska a po pár hodinách jízdy na dokonalých švédských silnicích jsem už otevíral dveře do jednoduché, leč útulně zařízené boudy vedení společnosti. Přivítala mě Sofia a zcela mě ohromila. Větší a půvabnější ženu jsem v životě neviděl (tuto větu píši s čistým svědomím vůči své manželce, která měří jen 163 cm a tudíž do této kategorie nespadá). Ryzí zhmotnění skandinávského blahobytu, síly a nepoddajnosti.

No, ale o Sofii psát nechci.

Bofors Bruk AB na začátku 20. století. Bofors Bruk AB na začátku 20. století.

Sedíme v její kanceláři a hladina odpoledního kafe se rytmicky vlní souběžně s nepřeslechnutelným duněním bucharů tam uvnitř. Kovárna jede a bude to něco velkého.

O tomhle závodě jsem vlastně nevěděl skoro nic. Prostě kovárna v centrálním Švédsku. Co tam vyrábějí a na čem, jsem prostě nebyl schopen nikde dohledat. Tudíž návštěva typu "kinder-surprise". Ale i takové jsou někdy dobré.

A tahle teda byla! Mohutý parovzdušný buchar od anglické firmy Massey a kolem něj tři kováři v montérkách. Žádné helmy, žádné ochranné pláště, jen špunty do uší a lidská zručnost.

Všechny fotky zde.

Booforge Steel, ohýbání oceliBooforge Steel, ohýbání oceli

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
391554
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace