Ticho, sníh a doly

Ställbergs Gruva, KopparbergStällbergs Gruva, Kopparberg - Opuštěný rudný důl z roku 1922.

Nikdy jsem neslyšel padat sníh.

Možná je to tím, že málo chodím do přírody, lyžování mě nikdy nebavilo, nebo prostě trávím příliš mnoho času v ohlušujícím dunění hutí. Ale tenkrát ve Švédsku sníh padal a dost nahlas.

Určitě to taky znáte. Dovolenou trávíte v ideálním případě tak, že hned ráno vyrazíte do železáren, dáte si oběd v dělnické kantýně a zbytek dne pak obrážíte šachty v okolí (pokud tam teda nějaké jsou). Večeře ve fastfoodu, zálohování dat, nabití baterky a krásný den je za vámi.
A přesně takhle to probíhalo na mé prosincové expedici do Švédska, kam jsem od toho všeho předvánočního shonu prostě a sprostě prchnul. Nedalo se ale jinak, některé věci prostě nepočkají.

důl Polhemsgruvan, Ställbergdůl Polhemsgruvan, Ställberg - Rudný důl opuštěný od roku 1967.

Švédské hornictví je podivuhodná kapitola sama o sobě. Těžba rud a vzácných kovů má téměř tisíciletou tradici a většina stávajících švédských hutí byla původně společnostmi těžařskými. Ale stejně jako všude jinde na světě i tady se hornictví nese ve znamení postupného útlumu. Zatímco na začátku 20. století zde bylo činných více jak 500 dolů, kolem roku 1950 už to byla jen stovka a v současnosti jich v provozu zbývá jen posledních 16.

Avšak na rozdíl od jiných zemí je tu patrný jeden zásadní rozdíl. Ty staré, nevyužívané a opuštěné doly nikdo nebourá.

A tak se vám nejednou stane, že kráčíte hlubokým severským lesem, kde ze zasněžené mýtiny do výše trčí mohutný betonový skelet bývalé skipové těžní věže.
Navštivte lokality jako Bergslagen, Nora, Falun, nebo Garpenberg a šachty na vás budou číhat všude. Jak ty betonově chladné a pragmatické, bez jediného náznaku dekorativnosti, tak ty staré, dřevěné, napuštěné falunskou červení (falu rödfärg).

důl Nygruveschaktet, Nordmarkdůl Nygruveschaktet, Nordmark - Atypická těžní věž z roku 1940.

Tenkrát ve Švédsku čerstvě nasněžilo. GPSka na tuhle skutečnost nebrala ohled a tahala mne po zapadaných lesních cestách od šachty k šachtě. Kdybych zapadnul, najdou mě až na jaře. Bylo absolutní bezvětří a krupičky sněhu hlasitě dopadaly na zmrzlou půdu.

Jen já a doly.

Všechny předvánoční fotky si prohlédněte zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
515132019
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace