Huť v ženských rukách

Pane magistře, nechtěl byste mi nafotit odpich?

Metalfer Steel mill, kontilitíMetalfer Steel mill, kontilití

Tak takhle nějak mne před několika měsíci oslovila jedna šarmantní dáma ze Srbska. Že prý má nedaleko chorvatské hranice ocelárnu, mou práci dlouho sleduje a že by byla poctěna, kdybych jí celý závod vrámci svého projektu #beautyofsteel zdokumentoval.

Bylo mi to celé nějaké podezřelé, tak jsem celou záležitost probral se strýčkem Googlem a ten všechna její slova potvrdil. A protože nabídek tohoto typu nepřichází mnoho, vyrazil jsem při nejbližší příležitost na cestu.

Světe div se, ta huť tam fakt stála a svým dýmem mne vítala už zdálky.

Metalfer Steel mill, válcovna tyčíMetalfer Steel mill, válcovna tyčí - Takhle vypadá válcovna 21. století.

Tenhle závod ve Sremske Mitrovici vzniknul doslova na zelené louce teprve nedávno. Založen byl společností Sirmium Steel (spojení původní skupiny Metalfer s italskou STG) v roce 2008 a patří k těm vůbec nejmodernějším a nejvýkonnějším hutím na celém Balkánském poloostrově. Válcovna tyčí od firmy Danieli a Morgårdshammar AB byla uvedena do provozu teprve v létě 2020.

A tak tu stojím pod spalujícím srbským sluncem, šedesáti pěti tunová oblouková pec je vjednom ohni, několikametrové plameny šlehají až vysoko pod ocelovou klenbu prachového odsávání, pot mi nepříjemné stéká pod ochranné brýle a respirátor a ředitelka Jelena okolo mě nadšeně poskakuje.

Metalfer Steel mill, ocelárna a planoucí pecMetalfer Steel mill, ocelárna a planoucí pec - Fotka z odpichu, ředitelka nelhala.

Kompletní série fotek je u mě na webu.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1922182
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace