Konec rudé záře v Králově Dvoře

Saint Gobain Králův Dvůr, lití z předpecí kuplovnySaint Gobain Králův Dvůr, lití z předpecí kuplovny

No a je to.

Bez velké pompy, potichu, jakoby si toho ani nikdo neměl všimnout, byla na konci října 2021 definitivně ukončena výroba litiny v Králově Dvoře.

Ende, už žádný odpich, žádná rudá záře nad Berounem.

Přitom jen málokdo ví, že bohatá historie zpracování a výroby železa v Králově Dvoře se začala psát již v roce 1346, kdy první huť v blízkosti nalezišť kvalitní železné rudy založil sám Karel IV.

A bylo to právě zde, kde byla postavena vůbec první vysoká pec na našem území.

Saint Gobain Králův Dvůr, lití do foremSaint Gobain Králův Dvůr, lití do forem

Výroba surového železa na Berounsku probíhala až do roku 1987, po privatizaci se zbývající provozy osamostatnily. Mezi ně patřila i slévárna šedé a tvárné litiny patřící francouzské skupině Saint-Gobain (druhá slévárna KD Foundry ukončila výrobu o dva roky dříve). Dvě kuplové pece s předpecím a automatickou licí linkou se soustředily na odlitky pro vodovodní a kanalizační systémy.

Jenomže z důvodu zefektivnění výroby se společnost Saint-Gobain rozhodla ke kompletní reorganizaci svých slévárenských provozů. Černého Petra si tentokrát vytáhl právě Králův Dvůr, který přestal být konkurenceschopný brazilským pobočkám.

A tak se odpichové otvory uzavřely, pece vyhasly a slévači se rozešli do svých domovů.

Zůstanou jen vzpomínky a fotky. Třeba ty v mém archivu.

Saint Gobain Králův Dvůr, slévárna litinySaint Gobain Králův Dvůr, slévárna litiny

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8917219
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace