Le Creusot

Industeel Le Creusot, válcovna plechůIndusteel Le Creusot, válcovna plechů

Jedna z nejstarších francouzských hutí byla založena v roce 1782, tehdy známá coby "Královská slévárna". V roce 1836 se železárny ujímají bratři Adolpe a Eugene Schneiderové a provoz významně rozšiřují o odlitky ze speciálních ocelí, výrobu lokomotiv, zbraní a strojů.

V roce 1876 zde byl instalován svého času největší parní buchar na světě (100t).

Do roku 1920 zaměstnává huť již více jak 2000 zaměstnanců. V provozu jsou zde vysoké pece, martinská ocelárna, válcovny, kovárny, slévárna a řada dílen.
Výroba surového železa ve vysokých pecích končí v roce 1940. Industeel Le Creusot, velín na ocelárně
Od roku 1949 železárny vystupují pod novým názvem “Société des Forges et Ateliers du Creusot (SFAC)”, krátce na to je zahájena výroba prvních komponentů pro jaderné reaktory.


V roce 1970 jsou SFAC připojeny do skupiny “Cie. des Ateliers et Forges de la Loire” to form “Creusot-Loire Industries“. Toto uskupení ale končí v roce 1984 bankrotem a ocelárnu s válcovnami přebírá USINOR. O čtyři roky později je závod v Le Creusot sloučen s belgickou firmou "Fabrique de Fer de Charleroi", čímž vzniká Industeel.
V současnosti provozuje závod ocelárnu se 100 t elektrickou obloukovou pecí, slévárnu a válcovnu tlustých plechů. Od roku 2006 působí je Le Creusot součástí skupiny ArcelorMittal.

Všechny fotografie z této slavné francouzské huti na www.viktormacha.com.

Parní buchar na kovárně Le CreusotParní buchar na kovárně Le Creusot - Joseph-Fortuné Layraud, olej na plátně, 1889

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1510131116
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace