Na vlně iracionality

Co asi nahlašuje? Co asi nahlašuje?

Včera jsem na facebook nahrál fotku umouněného horníka po šichtě s nejapným komentářem „#blacklivesmatter z pohledu vzdálené Evropy“.
Ne, v žádném případě jsem se nechtěl vysmívat historicky zakořeněné rasové problematice Spojených států ani jejím obětem. Rasismus a všechny další projevy nenávisti je třeba odsoudit.

O tom ale můj post nebyl. Chtěl jsem porozumět.

Hnutí BLM je díky mdlé reakci (nebo snad úplné absenci?) autorit na koni a to, co se zprvu jevilo jako naprosto oprávněný protest proti všem utlačovaným, se začíná přetvářet v něco mnohem většího, absurdnějšího a ve své podstatě i nebezpečnějšího.

Posprejovaná socha Churchilla v Praze? Výzva aktivisty Shauna Kinga ke skoncování s představou bílého Ježíše? Mahátma Gándhí byl rasistou? Stahování údajně nekorektních seriálů z Netflixu?

Shaun King, pryč s bílým JežíšemShaun King, pryč s bílým Ježíšem - tweet z 22.6.2020

BLM si kolíkuje teritorium a už se nedá zastavit. Krátce po publikování mé fotky horníka se pod ní rozpoutalo hotové peklo. Překvapivě zejména z řad amerických bělochů. Byl jsem nazván fašistou, nacistou, sexistou (?) a rasistou. Celý příspěvek byl pak po necelých dvou hodinách anonymně nahlášen a bez udání důvodu smazán.

Polský horník, černý privilegovaný bělochPolský horník, černý privilegovaný běloch

Ta černá barva, na které tak záleží, se nějak smývá a pod ní se začíná rýsovat něco úplně nového a strašidelného.

Na životech nás všech záleží. Nekažme si je přehnanou hysterií.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
151613135
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Čeněk Urbanec
Není třeba účastnit se fašistického svinstva, určeného ke zničení demokracie... A na margo kraválistů: ideální bude prohlásit je za nepřátele státu, a podle toho s nimi zacházet, tedy po americku!
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace