Vzpomínky z karantény #5

Doněcké monstrum, aka lapač prachuDoněcké monstrum, aka lapač prachu - Industriální architektura existuje.

Doněcké monstrum. Tahle fotografie se mi vrací jako bumerang pořád znovu a znovu.

Když si jí vložíte do vyhledávače, google vám jí okamžitě rozpozná pod štítkem „reddit evilbuildings“ a vyhodí 14 stran výsledků. Na všech sociálních sítích je vždycky tou nejsdílenější vůbec a na komunitním serveru Reddit, odkud se patrně virálně rozšířila, o ní existují nekonečná diskuzní vlákna.

Přitom je pozadí jejího vzniku a funkce docela obyčejné.

Když jsem se v roce 2012 procházel po zavážecí rampě vysokých pecí tehdy ještě ukrajinské železárny Doněckstal, mou pozornost upoutala tahle zvláštní, humanoidní, stavba nalepená na licí halu vysoké pece č.2. Byl to lapač prachu s odsávací rourou. Nic výjimečného, každá vysoká pec ho má. Jen tenhle lapač se už na první pohled lišil úplně od všeho, co jsem kdy v životě viděl.

Jeden cvak na digitál, jedna expozice na velký formát 4x5“ a bylo.

Uběhlo několik měsíců a fotografii jsem nahrál na svůj web. Odezva mírná, jak už to tak u industriální fotografie chodí a čas šel dál.

Jenže internet nezapomíná, internet žije svým vlastním tempem a životem.

A tak se poprvé v roce 2018 stalo, že mne přišla na instagram zpráva od slovenského tatéra, že si tohle doněcké monstrum od něj někdo nechal vytetovat.

Doněcké monstrum v podání tatéra Stano TmyDoněcké monstrum v podání tatéra Stano Tmy - Industriální tatuáž z roku 2018.

O něco později se mi ozvala začínající umělkyně Anna Honcová (působícím pod jménem Mathea), jestli by podle téhle fotografie nemohla udělat pyrografii do topolové překližky.Stalo se a ta pyrografie mi teď visí nad psacím stolem.

Anna Honcova - Lapač prachu, pyrografie, 2019Anna Honcova - Lapač prachu, pyrografie, 2019 - Industriální umění

Lapač prachu prosáknul i do komunity fanoušků Futuramy a posloužil v jednom z memů Benderovi jako... no.., no prostě mu posloužil.

Benderovi z Futurami je nějaký Doněck u pr... Benderovi z Futurami je nějaký Doněck u pr... - Autor neznámý.

A před pár dny se mi doneslo, že se tenhle humanoid dokonce objevil ve hře Call of Duty: Modern Warfare.

PC adaptace v Call of Duty: Modern WarfarePC adaptace v Call of Duty: Modern Warfare

Ale co vlastně dělá doněcké monstrum teď?

Nevím.

Zprávy o osudu doněcké železárny se od doby okupace rozcházejí. Slyšel jsem, že byla část závodu silně poškozena odstřelováním. Proslýchá se ale také, že huť stále, byť v nouzovém režimu, funguje.

Jisté je ale jedno. Že tenhle naháč, zvědavě strkající svou kovovou hlavu do útrob plechové boudy, bude žít dál. Internet ještě neřekl své poslední slovo.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2081476
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace