Bessemerův konvertor

Bessemerův konvertor z roku 1880.Bessemerův konvertor z roku 1880. - Industriální památka nevyčíslitelné hodnoty.

Bessemerovy konvertory jsou technologií minulosti. Henry Bessemer si ten vůbec první nechal patentovat v roce 1855 a umožnil výrazné navýšení výroby oceli ze surového železa.

A protože pokrok nezastavíš, došlo i na Bessemerovy konvertory, které začaly být od padesátých let postupně nahrazovány rakouskými LD konvertory - neboli kyslíkovým procesem.

Ten se používá dodnes a patří mezi nejrozšířenější způsoby výroby oceli na světě.

A Bessemerovy konvertory? Ty buď skončily ve šrotu, nebo se ve vzácných případech staly zkamenělinou, neživou památkou starých dobrých časů na prostranstvích průmyslových muzeí, nebo parků.

Bessemerovy konvertory z roku 1880.Bessemerovy konvertory z roku 1880. - Hagfors, Švédsko

Jenomže pak přijedete do švédské obce Hagfors do hutě Uddeholm a cesta na elektroocelárnu vede skrz takovou tmavou, zaprášenou halu a na jejím druhém konci se cosi rýsuje. Požádáte tak vašeho průvodce, jestli by nerozsvítil a před vámi se v celé své kráse objeví absoluteně zachovaná Bessemerovna z roku 1880... Stojí tu ladem už od posledního odpichu v roce 1965. Bourat se jim nechtěla, tak si z toho udělali takový malý skanzen. Skanzen, který v žádném turistickém průvodci nenajdete. Skanzen od ocelářů pro oceláře.

V Doněcku byl poslední funkční Bessemer ještě v roce 2012, před válkou. Jenže ta, jak známo, všechno zničí.

Poslední činný Bessemerův konvertor o objemu 5 tun. Poslední činný Bessemerův konvertor o objemu 5 tun. - Doněckstal, Ukrajina, 2012

Jestli chcete vidět, jak taková skutečná Bessemerova ocelárna vypadá, vyražte do Švédska. Nikde jinde na světě už totiž takhle zachovalé Bessemery neuvidíte. Fakt.

A já se hluboce ukláním před všemi v Uddeholm, kteří měli tu odvahu neničit. Je to přece tak snadné.

Další fotky zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
12191612
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace