Konečně!

Ferriera di ServolaFerriera di Servola - Pohled na železárny v italském Terstu.

Obyvatelé Terstu se konečně dočkali. Kdyby nebyla karanténa, vystřídají oblaka hašeného koksu záře ohňostrojů.

Železárna známá coby "Ferriera di Servola" byla dnes, 5.4.2020, definitivně uzavřena. A spolu s ní se uzavřela i celá kapitola výroby a zpracování surového železa, která měla v tomto nejvýchodnějším městě Itálie tradici od roku 1896.

Ferriera di ServolaFerriera di Servola - Vysoká pec (altoforno) č.3 v roce 1974. Autor neznámý.

Huť založená za císaře pána byla pro svou výhodnou polohu v zálivu Jaderského moře zcela klíčovou pro celé Rakousko-Uhersko. Na konci Velké války nad ní ale Krainische Industrie Gesellschaft ztrácí kontrolu a železárny se roku 1924 ujímá nově založená společnost Società Altiforni a Acciaierie della Venezia Giulia. V roce 1931 se pak stává součástí skupiny ILVA - později Italsider.

Od roku 1961 se pak majitelé této přímořské železárny střídají jako na běžícím pásu.

Nezáleží na tom, kde na světě se zrovna nacházíte, ale provozovat vysokopecní závod jen pár set metrů od historického centra města bylo, je a vždy bude trnem v oku všech angažovaných.

Ferriera di Servola, mnohdy místními označována jako "továrna smrti" to nikdy neměla jednoduché. Fotografie hustých, oranžových dýmů valících se z vysokých pecí přímo na město, plnily přední strany novin téměř pravidelně.

Ferriera di ServolaFerriera di Servola - Pohled na maketu železárny v kanceláři ředitele.

Posledním, kdo měl odvahu tady výrobu udržet, byla italská společnost Acciaieria Arvedi, která zchátralý závod koupila v roce 2014. I těch 6 let bylo ale na dřeň.

Železárny nemá nikdo rád, železo ale potřebujeme všichni.

Z Terstu už to ale ode dneška nebude.

A o čem teď budou noviny psát?

Mohly psát třeba o mé návštěvě na konci února 2020, kdy se mi jako jedinému fotografovi podařilo získat povolení celý výrobní závod zdokumentovat. Vedení železárny sídlí ale v Miláně, aktuálně v jednom z nejpostiženějších měst koronavirem SARS-CoV-2, a dodnes se nenašel nikdo, kdo mi mé fotografie schválil k dalšímu publikování.

Tak třeba někdy... Ciao, železárno.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9191206
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace