Rumunsko není kulturní země

Mina Paroseni, hnědouhelný důl v údolí JiuMina Paroseni, hnědouhelný důl v údolí Jiu - Demolice proběhla na jaře 2020.

Buď v klidu, nerozčiluj se, tahle pandemie nebude trvat pořád, všechno bude zase dobré.

Nebude. Protože zatím, co dřepíme doma, tam venku život běží dál a bere s sebou všechno, co mu přijde do cesty.

Rumunsku nikdy nebyla nějaká über-kulturní země. Ale to, co se poslední týdny děje v údolí Jiu, hraničí s čistým barbarstvím.

Začalo to v polovině dubna, kdy byla odstřelena poslední těžní věž dolu Uricani. Navíc tak nešťastně a tragicky, že při pádu zabila dva zaměstnance demoliční firmy (video zde).

Mina Uricani, hnědouhelný důl v údolí JiuMina Uricani, hnědouhelný důl v údolí Jiu - Demolice proběhla na jaře 2020.

Nádherná železo-betonová budova těžní věže ze šedesátých let se tak rozloučila ve velkém stylu.

Jenže ono to nestačilo. Dnes byla dokončena demolice poslední stojící struktury dolu Paroseni, který se nacházel jen o pár kilometrů východněji. A to už mě teda štve dost. Její brutalistická těžní věž z roku 1963 patřila mezi světové unikáty a nikdo se jí ani neobtěžoval zachránit. Je to přece jen hnusná těžní věž, temné dědictví komunismu, tak co s ní?

Když jsem se tam před devíti lety motal, okamžitě po mně šla ochranka dolu. Hned vedle hlavní cesty ale byla ohrada s pasoucí se krávou a nějaký místní sedlák mi pokynul, ať si to vyfotím v klidu od něj. Tak jsem tam stál mezi kravinci a v klidu exponoval, zatímco mi přes plot hrozili pěstí sekuriťáci.

Mina Paroseni, hnědouhelný důl v údolí JiuMina Paroseni, hnědouhelný důl v údolí Jiu - Industriální brutalismus.

Teď je důl nenávratně pryč a pěstí hrozím já – všem, kterým je tohle mizení industriálního dědictví lhostejné.

Hnědé uhlí se v oblasti Jiu bude těžit ještě pár dalších let. Pak se tohle, kdysi těžce-průmyslové, údolí promění jen v jedno z dalších mnoha nudných údolí Transylvánie. A doly? Ty budou dál žít už jen na fotografiích. Protože na epochu uhlí a oceli by vlastně bylo dobré úplně zapomenout.

Všechny fotky z údolí Jiu mám zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
17218139
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace