Největší evropská slévárna válců

Union Electric Åkers, slévárna válcůUnion Electric Åkers, slévárna válců - Měření teploty v indukční peci.

Já jsem do politiky nechtěl!

Teda do slévárny válců Åkers (čti Ókrš), tam jsem nechtěl. Fakt.

Ale co s jedním volným dnem mezi dvěma hutěmi, že jo? Mám se někde přetvařovat v regionálních muzeích a zámcích? Union Electric Åkers, slévárna válců

Tak jsem na to pozvání kývnul a bylo to dobré. Hned na úvod jsem vyfasoval firemní termo hrnek s logem Union Electric a vroucí kávou uvnitř a prvním hltem jsem si dokonale spálil jazyk.
No a pak jsem se tam pár hodin coural se stativem přes rameno, koukal na těch 11 indukčních pecí, ze kterých se tu a tam odlévalo, a občas něco cvaknul.

Žádné velké překvapení, žádná mimořádnost. Prostě nic, o čem bych psal domů. Ale pořád lepší, než klepat kosu tam venku na skandinávském mrazu.

Ačkoliv zde byl první válec odlit "teprve" v roce 1806, historie zdejšího hutnictví sahá až do 16. století, kdy se Åkers Styckebruk zapsalo do historie coby centrum výroby dělostřeleckých kanónů.

Åkers styckebruk, vysoká pecÅkers styckebruk, vysoká pec - Vysoká pec na fotografii z roku 1925.

Na začátku roku 1917 zde byla postavena moderní vysoká pec, která byla v provozu až do roku 1957.

V roce 1974 se Åkers Styckebruk součástí společnosti Bofors.

Nová slévárna s centrifugálním odléváním válců(Foundry 77) byla postavena v průběhu roku 1977.

Union Electric Åkers, slévárna válcůUnion Electric Åkers, slévárna válců - Odstředivé odlévání válce (Centrifugal casting).

V roce 1985 vzniká samostatná společnost Åkers AB, která se stává součástí Union Electric Steel Corporation v roce 2016. Dnes působí slévárna válců pod názvem Union Electric Åkers.

Všechny fotografie ze téhle slévárny válců mám v archivu.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22141531
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace