Řemeslo žije!

Special Steel Sections, ruční válcováníSpecial Steel Sections, ruční válcování - Tradiční manuální práce v britské válcovně.

Nad průmyslovou periferií v anglickém Wolverhamptonu ospale svítá. Po trpké noci v laciném motelovém pokoji bez snídaně přijíždím do válcovny Special Steel Sections Ltd. posilněn jen koblihou z pumpy a vyšumělou Fantou ze včerejška.

Už od vstupních dveří je ale jasné, že tohle bude něco mimořádného. Na časné květnové ráno je už teď docela teplo. Chlapi jsou tu jen v košilích s krátkým rukávem, bez přileb, jen v otrhaných montérkách špinavých od oleje. Co chvíli se ozývá kovový nářek pily rozřezávající hotové vývalky. A daleko vtadu se rytmicky ozývá pradávný klapot dokončovacích stojanů válcovny speciálních profilů.

Ruční válcovna těsně před stěhováním do současných prostorRuční válcovna těsně před stěhováním do současných prostor - Legg Brothers - Sheffiled 1983, Sheffield Newspapers Ltd copyrighted.

Tolikrát jsem tenhle zvuk už slyšel, ale nikdy nezevšední.

Válcovací stroje ze třicátých let tady obsluhuje trojice statných, potetovaných padesátníků v zástěrách. Na ruční válcování dnes už člověk narazí jen zřídka. V celé Evropě se mi jich vybavuje už jen hrstka, u nás snad jen poslední dvě.

Dveře vytlačovací pece se skřípavě otevřou, na trať vypadne rozžhavený blok oceli, který projede prvním, druhým a třetím hrubovacím stojanem až konečně prosviští prvním dokončovacím stojanem, kde ho na druhém konci do kleští chytí první valcíř a okamžitě podá zpátky svému kolegovi. Ocel pomalu chladne, ze zářivě oranžové se mění až na temně červenou a s každým dalším průtahem stolicí získává požadovaný tvar. A pak už jen poslední zasyčení a hotový vývalek mizí na chladícím loži. Zatímco v klidu vychládá, ke zpoceným valcířům se užřítí další kus žhnoucího kovu.

Special Steel Sections, ruční válcováníSpecial Steel Sections, ruční válcování - Dokončovací stojany na válcovně speciálních profilů.

Ruční válcování by mělo být zapsáno na seznam ohrožených řemesel. Jak jednou tihle valcíři v umazaných čapkách zmizí, naše kulturní dědictví bude zase o něco málo chudší. Tohle jsou totiž přesně ty neviditelné dovednosti a činnosti, které nikdo zvenčí za těmi zakouřenými fasádami fabrik a továrních hal netuší. Potřebuje je přitom každý.

Všechny fotky zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
31822411
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace