Smíchov, kde se čas zastavil

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny - Pohyblivé pracoviště.

Když jsme před devíti lety dělali na Industriální topografii Hlavního města Prahy, nikdo netušil, co nás vlastně v Kartotéce Ústřední evidence sociální pojišťovny na Smíchově čeká.

V této ničím nápadné budově ve stráni naproti smíchovskému nádraží byla v roce 1936 instalována světově unikátní mechanizovaná kartotéka dodaná Vítkovickými železárnami. O něco menší, ale též elektricky poháněná, kartotéka zde fungovala už od roku 1912. Kvůli výstavbě nové budovy pojišťovny na sousední parcele ve třicátých letech byla ale přestěhována a rozšířena do současné podoby.

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny - 1938, fotograf neurčen

Jenže jak vypadá dnes? Jsou původní mobilní stoly stále pojízdné? A jsou tam ještě vůbec? Díky digitalizaci dat v roce 2002 už přece ztratila tahle předválečná technologie veškerý smysl.

Smíchovská kartotéka nám nedala spát.

Pokud jste někdy cestovali tunelem Mrázovka, té stavby jste si pravděpodobně ani nevšimli a to i přes to, že se nachází jen pár metrů od hlavní silnice.
Sám jsem tam chvíli bloudil, když se nám po týdnech byrokratických přestřelek konečně podařilo získat povolení ke vstupu.

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny - Budova kartotéky na pražském Smíchově.

A tak jsem vešel přes moderní vrátnici a čím hlouběji do útrob pojišťovny mne má průvodkyně vedla, tím rychleji v čase jsem se vracel. Nakonec se před námi rozevřela stará plechová vrata a já se ocitl v třicátých letech minulého století.

Ta mýty opředená kartotéka pořád žije a je od roku 2004 zapsána na seznam kulturních památek.

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny - Pohled na mobilní stoly.

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny

Kartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovnyKartotéka Ústřední evidence sociální pojišťovny - V útrobách kartotéky.

Smíchovská kartotéka si také zahrála ve filmu. Překvapivě pouze jednou a to v roce 1941 ve filmu Rukavička, kdy se na jednom z mobilních stolů proháněl herec František Vnouček.

Kartotéka ve snímku Rukavička (1941)Kartotéka ve snímku Rukavička (1941) - František Vnouček na jednom z mobilních stolů.

Kartotéka ve snímku Rukavička (1941)Kartotéka ve snímku Rukavička (1941) - František Vnouček u mobilních stolů.

Fotografie vznikly pro Výzkumné centrum průmyslového dědictví pod Fakultou architektury na ČVUT v rámci projektu Industriální topografie v roce 2013.

A ano, také jsem povozil.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
21721918
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Bernhard Heim
Where can you buy this? Are there further developments of this system?
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace