Válcíři ze Sheffieldu

Bedford Steels - ruční válcovnaBedford Steels - ruční válcovna - Sheffield Steel

Temně modré nebe nad Sheffieldem. Probouzí mne jemné bubnování deště na plechovém parapetu v laciném hotelu kousek od centra tohoto těžce-průmyslového města. Vstávám brzy, snídani mám v papírovém pytlíku za dveřmi. Je 4:30 a po vlhké dlažbě ospale klopýtám k taxíku na rohu.

Bedford Steels, zastavujeme přímo na nádvoří vedle nijak zajímavých továrních budov.
„You must be Viktor!“, vítá mne vzápětí Andrew, má jediná spojka v téhle podivuhodné válcovně, před kterou mne všichni varovali, protože získat povolení k focení je tady prý zhola nemožné. Zkoušel jsem to marně několik let. Tak dlouho, až mne Andrew sám pozval.

„So you’d like to see some rollin‘? You know it is always hit or miss here.. “

Jenomže já už z dálky v tom sheffieldském ospalém ránu slyším ten tolik známý a zvukomalebný klapot válcovacích stojanů tam uvnitř. Vcházím do čisté haly s oranžově lakovanou jeřábovou dráhou, v jejíž středu lomozí jedna z nejkrásnějších válcoven, jakou jsem kdy viděl.

Bedford Steels - ruční válcováníBedford Steels - ruční válcování - Sheffield Steel

Válcíři líně posedávají kolem, kouří, dopíjí ranní kávu a hlasitě se baví. Sotva se stihnu rozkoukat a začíná hotový koncert.

Z pece, u které podřimuje nějaký mladík, vypadne planoucí sochor a řítí se na první ze čtyř válcovacích stolic. Tam se ho kleštěmi ujme první válcíř a skrz válce ho pošle svému kolegovi na druhé straně. Ti stejnou akci ještě jednou zopakují a rozválcovaná ocel už míří na další stolici, kde si jí opět několikrát podají dva urostlí chlapi. Vývalek s každým protažením stolicí dostává novou barvu a tvar. Už to není žluto-oranžový polotovar, ale dlouhá temně červená špageta, kterou nakonec z obou stran nepatrně zkrátí a pošlou na chladící lože, kde za pár minut tuhne a barví se do tmavě šeda.

Ale to už mezitím válcovna jede dál, válcíři obratně přeskakují všechny ty vlnící se oranžové hady a z rozžhavených válců stoupá pára.

A tenhle nekonečný cyklus těžké manuální práce udává rytmus válcovně Bedford Steels už od roku 1910.

Děkuju, že jsem toho mohl být alespoň na pár hodin součástí.

Všechny fotky zde.

Bedford Steels - válcovna v polovině 20. stoletíBedford Steels - válcovna v polovině 20. století

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20101732
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace