železárny EVRAZ NTMK

železárny EVRAZ NTMK, vysoké peceželezárny EVRAZ NTMK, vysoké pece

Během mé druhé cesty za průmyslovým dědictvím ruského Uralu (zážitky z první cesty si přečtěte zde) jsem navštívil i mohutný hutní závod v Nižném Tagilu. Proč mohutný? Pracuje zde totiž přes 25.000 dělníků! To je jen pro představu třikrát tolik, co v ostravském Mittalu (7.500). Inu velká země, velké možnosti.

Návštěva fotografů ze Západní Evropy je tam prý vzácná a tak jsem byl dokonce pozván do místní televize na večerní interview. Umíte-li parusky, pak k vidění zde:

http://youtu.be/Jvf26GWgBBo

Obří metalurgický závod na východní straně pohoří Ural byl založen v roce 1931. Důvodem k výstavbě nové huti byla zaostávající kapacita starého Demidova Závodu . Ambiciózní plán počítal se šesti vysokými pecemi, martinskou ocelárnou, dvěma válcovnami a koksovnou.

První surové železo vydala vysoká pec č.1 až téměř po deseti letech budovatelské práce, v roce 1940. koksovna EVRAZ NTMK, zauhlovací věž
Huť se v té době soustředila zejména na výrobu pancířů a říká se, že každý třetí sovětský tank byl opancéřován právě ocelí z Tagilu.

Významný technologický posun nastává v roce 1960 s položením základů konvertorové ocelárny. Současně je pomalu uvedena do provozu válcovna H profilů, největší svého druhu na světě.

Po privatizaci v roce 1992 se huť stává součástí skupiny Evraz, která celý závod postupně modernizuje. Úplný přechod na konvertorovou ocel spojený s odstavením martinské ocelárny nastal v roce 2009.
Evraz NTMK v současnosti vyrábí okolo 4,5 milionů tun oceli ročně.

No a celý set z tohoto mimořádného kombinátu si prohlédněte na mých stránkách.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
14162035
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace