Makedonský nikl

Euronickel Industries, plnění LD konvertoruEuronickel Industries, plnění LD konvertoru

Do Severní Makedonie jsem se vypravil covidu navzdory. V září roku 2021 byla tahle půvabná balkánská země na cestovatelském semaforu oděná do temně rudé, což značilo nejvyšší možný stupeň rizika nakažení. V podobných barvách byla tou dobou snad už jen Bolívie a JAR. Ale po osmnácti měsících doma už nebylo na co čekat.

A tak se jednoho rána budím na gauči u kamaráda ve Skopje, vzduch venku je nasáklý sladkým zápachem hnijícího ovoce a odpadků, někde v dálce štěkají psi a já, tak jako už nesčetněkrát před pandemií, nasedám do prázdného auta a vyrážím dál na jih, do hutního komplexu v Kavadarci.

Průzkumy bohatých ložisek niklu v Severní Makedonii probíhaly již od 50. let minulého století a to zejména v lokalitě Ržanovo na jihu země. Samotná huť na tavbu a zpracování niklu byla postavena až v roce 1983 a s povrchovým dolem ve Ržanovu ji spojuje nejdelší pásový dopravník na světě, který měří úctyhodných 47 kilometrů.

Euronickel Industries, KavadarciEuronickel Industries, Kavadarci - Vinohrady, hory a huť.

Ten dobře známý strach, že výroba v den mé plánované návštěvy nepojede, se rozplývá dobrých 15 kilometrů před cílem. Tam v dálce nad řadami nekonečných vinic na úbočí vysokého, pro tuto část Balkánu tak typicky divoce holého, pohoří se jak nevěstin závoj povaluje dlouhý, šedivo-bílý dým. Huť žije a kyne mi na pozdrav. Už jsem skoro u tebe, vydrž.

Na bráně o mně ví a vrátný hned volá na sekretariát, že přijel ten pan „Mača“. Neprotestuji a vcházím do ředitelství.

Vítá mne asistentka ředitele Sofija, jejíž neskutečně vysoké černé podpatky a upnuté džíny na mně mají po téměř deseti dnech na cestách až hypnotický účinek. Vítání je nekonečné, přišla si mne okouknout snad polovina celé administrativní části podniku. Po HODINĚ A PŮL konečně mířím v doprovodu dalších tří lidí, jejichž funkce jsou mi záhadou, do provozu. Ačkoliv je tavírna necelých sto metrů od ředitelství, byl jsem v poměru 1:3 přehlasován, že je třeba jet firemním autem. Ale ouha, nikdo nemůže najít klíče.. po další čtvrt hodině hledání vyrážíme a za necelou minutu jsme na místě.

Ale tady veškerá zábava končí, protože to, co následovalo, mé bídné fotografie asi přenést nedokážou. Aneb jak prohodil charismatický šedesátník v zasedačce, generální ředitel řeckého původu Adreas: „Welcome to heaven“.

Srdcem slévárenské komplexu jsou dvě rotační pece s navazující elektrickou pecí od firmy DEMAG, dvojice LD konvertorů o objemu 35 tun a oblouková udržovací pec od amerického výrobce PECOR. Tedy kompozitum výroby zcela unikátní a mě do té doby naprosto neznámé. Tady se skutečně na nějaký green-deal nehraje. Tady teče nikl proudem. Struska se vylévá každých dvacet minut z odvalu, který sousedí s vinohradem. Můžu všechno, stačí jen ukázat prstem. Přes naprosté předojmování ale zvládám nafotit sotva polovinu toho, co jsem chtěl. Úžas je mi brzdou pokaždé, když vidím zjizvené tváře hutníků s cigaretou v koutku brát vzorek tavby z bouřícího konvertoru skrz modravé paprsky denního světla, které se jen stěží prodírají přes oblaka hustého kouře uvnitř. Psi s upálenými ocasy líně pospávající v temných koutech jsou pak už to poslední, co by mne tady mohlo překvapit.

Euronickel Industries, vylévání struskyEuronickel Industries, vylévání strusky - Místní si víno ze struskových vinic velice pochvalují.

Huti se daří. Hlad po niklu, který se používá při výrobě nerezových ocelí, roste. A ocel potřebujeme všichni, prozatím.

Odcházím až pozdě odpoledne; zcela vyčerpán, propocen a obalen prachem. Ale šťasten. Po roce a půl nedobrovolného vězení se cítím zase naživu.

Když na parkovišti nakládám věci do kufru, ozve se za mnou již známé klapání podpatků. Je to zase Sofija a mimo chladné světlo zářivek je snad ještě krásnější. Nasedne do hnědým prachem obalené Dacie a přes stáhnuté okýnko na mně naposledy mrkne a polohlasně špitne: „Bye, dear..“.

Kompletní galerie fotek z hutě v Kavadarci zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
52171119
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace