Na druhé nejmenší koksovně v Evropě

Química del Nalón - koksovací komoryQuímica del Nalón - koksovací komory

Když jsem před lety „létal“ v aplikace Google Earth nad severošpanělským městem Langreo a lokalizoval místní uhelné doly, narazil jsem na podivnou rozmazanou strukturu čehosi, ve které jsem dokázal přečíst jen malý plynojem. Zbytek lokality tonul v černé a nebylo patrné, co přesně se tady při břehu řeky Nalon odehrává.

Čas plynul a já s potěšením zjistil, že v těsné blízkosti závodu konečně projelo i monitorovací auto Street View. Neváhám a netrpělivě přetahuji žlutého panáčka na místo. Vteřiny napětí a renderování virtuálního prostředí et voilá – KOKSOVNA! Nevěřím vlastním očím, zoomuju jak o život. Vážně je to koksovna a podle všeho ta vůbec nejmenší, jakou jsem v životě viděl.

Uběhlo dalších pár let a já konečně nasbíral dostatek povolenek ke smysluplné cestě do Asturie. Ten tmavý flek v Langreu už má konečně jméno - Química del Nalón – a po video hovoru s ředitelem závodu prý můžu přijet.

A tak se původní abstraktní plány pomalu stávají skutečnostní. Z mého motelu v Oviedu je to na koksovnu nějakých 25 minut. Projíždím post-industriální krajinou lemovanou torzy těžních věží a nedávno odstavenou uhelnou elektrárnou, až konečně za sytě zeleným kopcem porostlým eukalyptem vidím vysoko stoupající sloup páry. Vychází z pojízdného hasícího vozu vedle monumentální uhelné věže ze čtyřicátých let, pod kterou se prostírá pouhých 22 koksovacích komor.

Química del Nalón - uhelná věžQuímica del Nalón - uhelná věž - Druhá nejmenší koksovna v Evropě

Žasnu, srdce plesá. Mám pocit, že se dívám jen na nějaký funkční muzeální model, nikoliv na skutečný závod na výrobu slévárenského koksu.

S ústy dokořán vystupuji z auta a to ještě netuším, že ta vůbec nejmenší evropská koksovna se nachází jen 30 kilometrů západně. Ale o tom někdy příště.

Všechny fotky zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
61317166
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace