Největší britská kuplovna

Saint Gobain Holwell, slévárna šedé litnySaint Gobain Holwell, slévárna šedé litny - Cupola furnace at the grey iron foundry.

Už jsem si fakt začínal myslet, že si ze mně udělala gps dobrý den. Všude kolem jen louky, rozkvetlé stromy a ty pitoreskní domky anglického venkova. A přitom by tu někde měla být slévárna šedé litiny Saint-Gobain Holwell. Ale po šedých, zaprášených halách korunovaných tím typickým dýmem kuplovny nikde ani stopy.

Saint Gobain Holwell, slévárnaSaint Gobain Holwell, slévárna - Grey iron foundry, industrial architecture.

A přeci jen! Za horizontem na mně vykoukla. Takhle by si člověk ale průmyslovou krajinu nepředstavoval. Přitom tu ještě v šedesátých letech hučelo pět vysokých pecí a špičatá halda strusky byla vidět na míle daleko.
To vše už ale patří minulosti. Staré, ekologicky nešetrné procesy nahradily nové. Vysloužilé vysoké pece nahradila moderní kuplovna.

Holwell ironworks, konec 19. stoletíHolwell ironworks, konec 19. století

Ale tradice výroby litinových poklopů přetrvala. Život jde dál. Alespoň tady, na anglickém venkově v hrabství Leicestershire. Slévárna patří francouzské společnosti Saint-Gobain PAM, která zde provozuje největší kuplovnu ve Velké Británii.

Všechny fotky zde.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7139102
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace