Ukrajinské San Francisco

Železárny DMKD v západní části DonbasuŽelezárny DMKD v západní části Donbasu - Днепровский металлургический комбинат

Ukrajinskému městu Dniprodzeržynsk (dnes Kamjanske) se ne nadarmo přezdívá San Francisco Východu. Jen hezčí, v Kalifornii už totiž žádné vysoké pece nestojí.

Nicméně podobný osud se může brzy naplnit i zde. Zamlčovaná válka v Donbasu přerušila dodávky uhlí z dolů na východě a tím se hutě položené na západní straně frontové linie dostaly do nemalých problémů. Podobně strádají i hutě na východě, kterým se zase nedostává železná ruda z Krivoj Rogu.

Železárny DMKD, které jsem měl možnost dvakrát navštívit v letech 2012 a 2016 (fotografie zde), tak bojují o přežití.
Je to tristní podívaná, jak jdou tyhle gigantické závody s historií sahající hluboko do 19. století ke dnu jen kvůli několika málo pohlavárům a jejich hře o trůny.

Válka v Donbasu se nedala dopředu předvídat, překvapila všechny. A já nikdy nepřestanu litovat toho, jak mi naposlední chvíli vybouchlo povolení do železáren Alčevsk a Jenakijevo. Hutí, které jsou pravděpodobně navždy ztracené v šedé zóně zamrzlého válečného konfliktu.

Viktor Mácha
www.viktormacha.com
instagram | linkedin | facebook

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1612111416
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace